Bracanija 1, 52474 Brtonigla
(052) 774 520

Konoba Morgan - restoran Brtonigla, Istra

Konoba Morgan Brtonigla se već godinama nalazi među najboljim istarskim i hrvatskim restoranima. Ponosi svojim fiorentinama, teletinom, pijetlovima, raznim pekama, te jelima na bazi divljači, a uz koja su u ponudi gljive, šparoge...

Konoba Morgan Brtonigla - tradicionalni istarski restoran koji se ponosi svojim fiorentinama, teletinom, pijetlovima, raznim pekama, te jelima na bazi divljači, a uz koja su u ponudi gljive, šparoge... a svakako treba probati lovačku juhu

U Konobi Morgan kuha se samo ono što su i kako su jele naše none

Rustic restaurant

Na brdu iznad Brtonigle, makadamskim putem kroz vinograde i polja, put vas vodi do moderne konobe Morgan koja se ponosi tradicionalnom kuhinjom i živi svoj - istarski san. Moderno dizajniran interijer i intimna atmosfera unutrašnjosti lokala u kontrastu je sa šarenom i živopisnom terasom s koje puca predivan pogled na zelenilo našega najvećeg poluotoka.

Jelovnik je sveden na vrlo malo naslova, što u biti i je nit vodilja obiteljskog tima, koji od prvog dana vodi Morgan - kuha se samo ono što su i kako su jele naše none. Nema tu razbacivanja klasičnim jelima u ponudi "ekspres" restorana: sezonska juha (šparoge), goveđa i lovačka, a nakon toga ravioli, rižoto, fuži s kokoškom, njoki sa srnom, kao i sve vrste rezanaca na koje su ponosni - jer ih prave u svojoj kuhinji.

Velika se pozornost posvećuje hrani koja dolazi iz okolice i trude se pratiti godišnja doba, odnosno onako kako šuma i priroda dišu.

Morgan je prije svega mesni restoran i ponosi se svojim fiorentinama, teletinom, pijetlovima, raznim pekama. Svakako treba probati lovačku juhu koja izgleda puno i bogato kao torba Sport Billyja. U njoj je doslovno - sve. Dobro, osim vrhnja... Veprovina, kobase, gljive, više vrsta povrća koje joj daje savršenu kiselinu, idealna stvar za mamurluk. Kad mislite da ste nabrojili sve povrće, tada još zagrabite masline i kapare! Kompletan obrok.

Između veprovine i fuža s tartufima prevladao je glas razuma, to jest vrlo decentnoga konobara koji je preporučio netom gotove teleće obrazine u šugu s domaćom tjesteninom - bigolima. Rijetko kvalitetni deblji špageti i kao duša mekano meso u jakom saftu. Vrhunski užitak za umornog nahodanog lovca, baš kao i desert - krostata s višnjom, koja se nudi uz čokoladnu tortu, jagode na više načina i gibanicu. I dolazi - bez maka.

Ana i Marko Morgan, Vaši domaćini u Konobi Morgan u kojoj se kuha samo ono što su i kako su jele naše none. Pripremaju mnogo jela na bazi divljači, te gljive, šparoge..., a ponose se i svojim fiorentinama, teletinom, pijetlovima, raznim pekama...

Morgan je idilično mjesto sa savršenim pogledom, ne pretjerano skup, a opet itekako zanimljiv restoran. Obvezno s divljači spojite njihov merlot iz vinograda na koji vam puca pogled, ostavite brige sa strane i doživite - pravi istarski san. Sigurno ćete se vratiti!

Opis restorana:

Od 2009., kad su počeli s radom, u ponudi je istarska tradicionalna kuhinja. Mnogo jela je na bazi divljači, a uz divljač u ponudi su gljive, šparoge... Nevjerojatno da je prošlo više od deset godina otkad su Darinka i Joško potpalili prvu peku, kad su pripremili prve fuže sa pijetlom i njoke sa srnetinom. Na kraju vrijeme odlučuje i omogućuje da nakon svih ovih godina još postoji želja da se na stol donesu ovi okusi, osjećaji i zanos prema tradicionalnoj kuhinji čiji su glavni sastojci povijest, trud i ponos.

Nagrade i priznanja:

Konoba Morgan upisana je u važne nacionalne i internacionalne eno-gastronomske vodiče kao što su Gault Millau, Veronelli... Već godinama nalazi se među najboljim istarskim i hrvatskim restoranima.

Konoba Morgan Brtonigla - "preporuka MICHELIN vodič 2017."

VIDEO - Najbolji restorani u Istri: Konoba Morgan

Ugodan restoran sa visokokvalitetnom hranom tipičnom za konobe

Kvaliteta - zaštitni znak Konobe Morgan

Tekst prenesen sa gastro.hr

Naći se u istarskoj Brtonigli u vrijeme ručka (ili večere) stavit će vas na slatke muke. To je jedno od onih mjesta gdje kvalitetna ponuda prelazi vaše mogućnosti za jedan dan. Tu su Astarea, San Rocco i konoba Morgan, od kojih je svako mjesto institucija za sebe. Ovaj puta odlučili smo se za konobu Morgan, koja nas je kopkala već neko vrijeme, legendom o kapetanu Morganu, a i kvaliteti koja je, kažu, zaštitni znak Morganovih. Neko vrijeme proveli smo tražeći ih po samoj Brtonigli, a onda nas je instinkt doveo do Bracanije živopisnom "bijelom cestom" do razbacane skupine kuća na brdu preko puta. Jedna od tih kuća decentno je, istodobno rustikalno i moderno, uređena konoba Morgan.

Kada zatopli do izražaja sigurno dolazi velika terasa, krasno uređeno dvorište i pogled koji puca na sve strane, ali sada je za to još ipak prerano. Bez obzira na to, unutrašnjost je ugodna, a kada se popune svi stolovi (što je redovita pojava, pa preko vikenda, čak i sada, u rano proljeće, svakako treba rezervirati) atmosfera je ugodna, bučna i živahna, kakva na takvom mjestu i treba biti.

Fina, kvalitetna, jako dobra istarska klasika

Što se same ponude hrane tiče, dobrim dijelom ponavlja se istarska klasika.
Fina, kvalitetna, jako dobra istarska klasika.

 

Morgani uzgajaju vlastitu perad (pa se na jelovniku tako nalaze i specijaliteti s pijetlom), a dio obitelji rado odlazi u lov, što osigurava divlji dio mesne ponude.

Tu je naravno i meso istarskog goveda, nezaobilazni istarski pršut, domaće kobasice i sušeni ombolo kućne proizvodnje.

Tjestenina je također domaća, što je još jedan veliki plus.
Sezonski će vas (ovih dana) razveseliti skuta, šparoge, a ono što morate probati ukiseljeni su patlidžani koji imaju puno bolji okus nego što izgledaju.

I sve je u konobi Morgan fino, ali bilo bi još bolje kada bi se odvažili na veće iskorake, na tragu fantastične lovačke lagano kisele juhe, pršuta pečenog u kruhu, raviola punjenih pijetlovim mesom i sličnim.
Tada bi, osim samim uređenjem konoba Morgan od standardne ponude, osim neupitnom kvalitetom iskakala i nešto smjelijim, drugačijim jelima, koje bi vjerujem, i stalni posjetitelji (da ne kažem poklonici) znali cijeniti i voljeli kušati.

 

Opći dojam: ugodan restoran sa visokokvalitetnom hranom tipičnom za konobe
Izvor: gastro.hr

Što su još rekli o nama:

Jedan od najboljih jelovnika u Hrvatskoj

Krepka rustikalna jela - Konoba Morgan - Jedan od najboljih jelovnika u cijeloj Hrvatskoj

Portal Jutarnji.hr 06.11.2006.

Na brijegu iznad Brtonigle, u mjestašcu Bracanija, obitelj Morgan otvorila je restoran usred obiteljskog imanja, drevne stancije. Koliko god da Morganovi povećavaju broj stolova, gost uvijek mora unaprijed rezervirati mjesto.

Od oca i majke središnju je ulogu u restoranu preuzeo sin Marko. Na samom imanju uzgajaju se guske, patke, kokoši, svinje, suši se meso. Otac i sin strastveni su lovci. Mesarski je zanat obiteljska tradicija. S tih je polazišta nastao jedan od najboljih jelovnika u cijeloj Hrvatskoj.

Krepka rustikalna jela odabrana po kulinarskim običajima ovoga kraja i same obitelji izbrušena su do najmanje nijanse.

Naizgled seljačka kuhinja gotovo neprimjetno je prerasla u visoku kuhinju.

Sušene plećke, istarske kobasice, punjena tjestenina, mladi sirevi, krepke juhe, pečenke i divljač kuharska su rapsodija. Njegov se talent najviše iskazuje u umijeću da svoje originalne recepture promisli tako da izgledaju kao vrhunska tradicionalna regionalna jela izrađena uvijek i isključivo od najboljih sirovina.

Promišljena vinska karta regionalnih znamenitosti

Takvu kuhinju prati izuzetno promišljena vinska karta regionalnih znamenitosti i otkrića iz susjednih regija preko granice.

Sam Marko sklon je vrlo originalnoj sommelierskoj disciplini. Od lokalnih sortnih vina pred gostima sam ponekad radi kupaže, tvoreći neočekivan sklad od jakih izvornih akcenata.

Nakon večere koja se zna otegnuti do dugo u noć Marko bi po svakoj logici trebao pasti s nogu.

No, on je šef kuhinje koji osjeti i mudro vodi dramaturgiju raspoloženja za stolovima. Kad su sva jela poslužena, sjeda za električni klavir, potom vadi flautu, svira i pjeva, a gosti koji su prvi put ondje ne znaju da je Marko u ranoj mladosti dugo promišljao što je izazovnije: zvanje jazz muzičara ili vrhunskog kuhara.

Odabrao je drugo, srećom nije zaboravio prvo.

istrabiz.hr:

Pod posebne želje spada: omiljeni stol, omiljeni konobar, omiljeno vino, omiljeno jelo, vegeterijanski menu, treba li vam smještaj...

Top deset restorana: Konoba Morgan, Bracanija

Top deset restorana: Konoba Morgan, Bracanija

Konoba Morgan stekla je značajan ugled prije više od desetljeća. Riječ je o restoranu koji svoj renome temelji na divljači koju love sami članovi obitelji, i na peradi koja se uzgaja unutar gospodarstva Morgan.

Najpoznatije Morganovo jelo jesu krestine: riječ je o tjestenini punjenoj pijetlovim krijestama. Morgan redovito nudi čitav niz jela od divljači, od kojih posebnu pozornost privlače zec s crnom palentom i prepelice u panceti.

Top 10 istarskih restorana i konoba: Konoba Morgan

Top 10 istarskih restorana i konoba: Konoba Morgan

b92.net/putovanja/destinacije/evropa:

Donosimo listu najboljih mjesta koja u Istri obavezno morate posjetiti. Mjesta su to gdje će se svako nepce naći zadovoljeno. Opis deset mjesta gdje se trenutačno u Istri najbolje jede. I ne samo to…

Gastronomskim odredištima oko Brtonigle tu nije kraj. Na kilometar udaljenosti od Brtonigle prema Bujama nalazi se skretanje za Bracaniju. U tom pitoresknom kraju - kojemu susjedstvo čini Santa Lucia, položaj s kojih dolazi istoimena, poznata Kozlovićeva malvazija - nalazi se konoba Morgan, jedna od najambicioznijih istarskih konoba.

Morganovi uzgajaju vlastitu perad, pa je stoga njihova ponuda mnogo šira od uobičajene. Spomenuo bih pečenog pijetla ili njihove vrhunske krestine (ravioli punjeni pijetlom). Izazovna im je i lovačka priča s, primjerice, zecom i crnom palentom (od zečje krvi).

Restoran Konoba Morgan, Buje

Restoran Konoba Morgan, Buje

crotouristguide.com

Na brijegu iznad Brtonigle, u mjestašcu Bracanija, obitelj Morgan otvorila je restoran usred obiteljskog imanja, drevne stancije.

Od oca i majke središnje uloge u restoranu preuzeli su sin Marko i kćerka Ana. Na samom imanju uzgajaju se guske, patke, kokoši, svinje, suši se meso.

Otac i sin strastveni su lovci. Mesarski je zanat obiteljska tradicija.

S tih je polazišta nastao jedan od najboljih jelovnika u cijeloj Hrvatskoj.

Krepka rustikalna jela odabrana po kulinarskim običajima ovoga kraja i same obitelji izbrušena su do najmanje nijanse.

Naizgled seljačka kuhinja gotovo neprimjetno je prerasla u visoku kuhinju.

Sušene plećke, istarske kobasice, punjena tjestenina, mladi sirevi, krepke juhe, pečenke i divljač kuharska su rapsodija.

Takvu kuhinju prati izuzetno promišljena vinska karta regionalnih znamenitosti i otkrića iz susjednih regija preko granice.

Sam Marko sklon je vrlo originalnoj sommelierskoj disciplini. Od lokalnih sortnih vina pred gostima sam ponekad radi kupaže, tvoreći neočekivan sklad od jakih izvornih akcenata.

"Istarski san nastaje iz ljubavi u njenom najširem smislu." Read more
Restoran Konoba Morgan radno vrijeme

Radno vrijeme:
12 - 22 h;
Zatvoreno: utorkom

Telefon:
00385 (0)52 774 520

E-mail:
konoba.morgan@gmail.com

Konoba Morgan adresa:
Bracanija 1, 52474 Brtonigla, Istra

Konoba Morgan na karti
GOOGLE MAPS
Restoran Konoba Morgan na google maps
Copyright © 2011 - http://www.konobamorgan.eu/ | Izrada web stranica VALERON design studio